Veckans feministiska fredagstips – instagram!

Hej allihopa!

Hoppas det är bra med er! Bloggen har gapat tom ett tag, men nu är det slut på det och dags för lite härliga feministiska fredagstips!

Veckans tips kommer att handla om instagramkonton. Många av er är säkerligen redan medvetna om detta, men instagram är ju så mycket mer än bara en plattform där en kan dela fina bilder. Forumet innehåller även mängder av möjligheter att lära sig om saker och ting där röster som många gånger tystas görs hörda. Dagens tips kommer därför att handla om superintressanta och lärorika instagramkonton som på olika sätt berör feminismen!

De tre första kontona jag tipsar om är separatistiska. Detta innebär att de begränsas till en viss grupp med syfte att inkludera, vilket i detta fall syftar till att en grupp som vid många tillfällen inte får ta plats och utsätts för tex rasism, sexism och/eller exotifiering skall få en frizon där de kan göra sin röst hörd.

Makthavarna en plattform där personer som rasifieras får ta plats genom olika gästpostare varje vecka. OBS SEPARATISTISKT, där alltså vita skall lyssna och lära, INTE kommentera.

IMG_3517

Transiarkatet_ en plattform där transpersoner får ta plats genom olika gästpostare varje vecka. OBS SEPARATISTISKT där alltså cis-personer skall lyssna och lära, INTE kommentera.

IMG_3518

Adopteradisverige en plattform där adopterade får göra sina röster hörda där en gästpostare per vecka utifrån sig själv tar upp olika aspekter kring adoption och hur det är och vad det innebär att vara adopterad i Sverige. OBS! SEPARATISTISKT, där alltså icke-adoperade skall lyssna och lära, INTE kommentera.

IMG_3519

Muslimskkvinna om muslimska kvinnors vardag i Sverige där berättelser och händelser från olika kvinnor runt om i Sverige publiceras. Tips och berättelser skickas till sidans administratörer.

IMG_3520

Svartkvinna om svarta kvinnors vardag i Sverige där berättelser och händelser där rasifiering, exotifiering och rasism har upplevts publiceras. Tips och berättelser skickas till sidans administratörer.

IMG_3521

Asiatiskkvinna om kvinnor som ses som asiatiskas vardag i Sverige där berättelser och händelser där rasism, exotifiering, etc, har upplevts publiceras. Tips och berättelser skickas in till sidans administratörer.

IMG_3522

Heteronormen ett upplysande konto rörande allt som är heteronormativt i samhället dit läsare kan skicka in tips.

IMG_3523

Machokulturen Om machokulturen och destruktiva mansroller och hur vår samtid och samhället idag bidrar till dessa.

IMG_3524

Funkofobi ett forum där berättelser från ej normfungerande personers upplevelser publiceras. Tips och berättelser skickas till sidans administratörer. Inget har dock publicerats här på väldigt länge, men en kan gå tillbaka och läsa tidigare poster för att skapa mer kunskap och förståelse för olika funktionsvariationer.

IMG_3525

Alla dessa instagramkonton rör olika områden som på ett eller annat sätt handlar om feminism och jag tipsar er varmt att följa alla dessa för mer förståelse för olika områden och perspektiv. Jag har själv lärt mig väldigt mycket genom att följa dessa konton, så kan verkligen garantera att det är väldigt lärorikt! Det är också ett sätt att som rasifierad, transperson, adopterad, icke-normfungerande eller vad det än handlar om att få komma i kontakt med andra för att utbyta erfarenheter, eller bara känna igen sig i andras erfarenheter och känna ett en inte är ensam om sina upplevelser. Himla bra konton helt enkelt, på alla sätt!

Med detta sagt vill jag önska er en fabulös fredag oavsett vad ni skall göra.

Ha det fint så hörs vi snart igen! /Tjejjouren i Lund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s