Fredagstips: TEMA män och feminism

Veckans fredagstips är en samling länkar på temat män och feminism. Många av tipsen i detta inlägg kan användas för att svara på killar och män som säger ”varför bryr sig feminismen bara om kvinnor, det är väl inte jämställt?” eller ”hur kan jag, som kille, stötta feminismen?”

Ett lästips är boken ”Med uppenbar känsla för stil” av Stephan Mendel-Enk, som handlar om manlighet. Här är ett citat från den boken:

Omslaget till boken ”Med uppenbar känsla för stil”

”Frågan de ställer är alltså varför alla män ska få skit för något som bara ett litet fåtal gör. Det finns flera svar. Ett är att man kan delta i ett förtryck på två sätt. Aktivt och passivt. // Men det enklaste svaret på frågan är ändå: för att vi alla drar nytta av det. Så länge omvärlden utgår från att alla män är livsfarliga kan vi tryggt promenera genom stadens parker om nätterna utan en tanke på hur vi beter oss, medan kvinnorna tvingas överväga varje steg. Vi kan lika lugnt lyfta vår högre lön och ta precis så mycket ansvar för våra barn som vi känner för eftersom vi vet att ingen kommer våga göra motstånd på allvar. Vi kan räkna med att våra intressen tas på större allvar än kvinnors, att vår kropp kommer förbli vår ensak, att vi inte kommer att förlora jobbet när vi blir medelålders för att vi börjar bli småfeta.”

Författaren skriver bland annat om att det inte bara är enkelt att tillhöra en grupp med makt. Makten kommer inte gratis, och män får betala ett visst pris för att få behålla den. Så läs den gärna, eller tipsa om boken till någon annan!

Teamet bakom filmen Miss Representation (en dokumentär som undersöker hur massmedias nedsättande bild av kvinnor bidrar till att kvinnor är underrepresenterade i ledarskapspositioner i samhället) kommer snart att släppa en film om maskulinitet och könsroller i USA, här är trailern!

Slutligen vill jag påpeka att en viktig sak som män kan göra för att stötta feminismen, är att respektera separatistiska utrymmen. Tjejjouren är ett exempel på ett separatistiskt utrymme; eftersom alla medlemmar är tjejer och vi vänder oss till tjejer. Detta är för att vi kan behöva sammanhang där vi kan prata om hur det är att vara tjej, utan att killar är med och stör. Killar och män som vill stötta feminismen kan göra det genom att inte ge sig in i kvinnors egna feministiska utrymmen, utan istället kanske prata om feminism och könsroller med andra killar? Dessutom finns det organisationer och kampanjer där män engagerar sig för jämställdhet. Exempel på detta är Män för jämställdhet och kampanjen #FATTAMAN.

Avslutningsvis: en låt om våldtäktskultur och mäns ansvar, från serien Full Patte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s