Feministiskt fredagstips – Australiens premiärminister: Julia Gillard!

Tidigare i höst talade Julia Gillard i Australiens parlament. Talmannen i parlamentet och Julias partikamrat, Peter Slipper, var anklagad för att sexuellt trakasserat en annan man som var anställd vid hans kansli. Oppositionens huvudman, Tony Abbott, var snabb på att berätta för Julia, som visade sitt stöd för Slipper, att hon var tvetydlig och hade dubbelmoral eftersom hon stöttade Peter som var anklagad för sexuella trakasserier, fastän hon i vanliga fall förkastade allt med sexuella trakasserier.

Gillard, som under en längre tid samlat på sig en hel del ilska över sin behandling som premiärminister, ställde sig då upp i parlamentet för att berätta om sin ståndpunkt och hur sexistisk Abbott är, fastän han hävdar motsatsen. Talet som Gillard höll har fått över 2 miljoner tittare på youtube, vilket är det klippet nedan. Om du inte hänger med kan du läsa talet här, eller den fria översättningen nedan.

På Internet har det bland annat florerat rykten om att det inte alls är en man som blivit antastad, utan en kvinna, och på så sätt försöka förminska Gillards fantastiska tal.

I gårdagens Sydsvenskan gick det att läsa att Gillard hade haft rätt om Slipper, han är inte bara antagen oskyldig utan domaren i fallet säger också att anmälan var ett missbruk av rättsväsendet och att det dragits igång av politiska orsaker. Se hela artikeln här.

Ur feministiskt perspektiv är talet ett fantastiskt tal med många bra poänger, som inte bara uttalade feminister kan ta till sig, utan också gemene man och kvinna. Alla tal, uttalande, artiklar som är skrivna av offentliga personer (främst, men också andra) som man tror på bör granskas. Tyvärr verkar Gillard ha något emot homosexuella och färgade människor, något som absolut inte är förenligt med feminismen i sig, eftersom den strävar efter att alla, män som kvinnor, ska vara lika mycket värda och med samma rättigheter respektive skyldigheter. Tjejjouren i Lund tycker mycket om hennes tal, men tar avstånd ifrån andra uttalade åsikter. Så njut och inspireras!

Talet på svenska. Fritt översatt av amatör:

Tack så mycket vice talman, och jag motsätter mig rörelsen skapad av oppositionsledaren. Och därmed säger jag till oppositionens ledare
– Jag kommer inte lyssna på en föreläsning om sexism och kvinnohat av denne man. Jag kommer inte. Och regeringen inte kommer att lyssna på en föreläsning om sexism och kvinnohat av denne man. Inte nu, inte någonsin.

Ledaren för oppositionen säger att personer som har sexistiska åsikter och som är kvinnohatare lämpar sig inte för höga ämbete. Jo jag hoppas att ledaren av oppositionen har fått ett papper och han skriver ut sin avskedsansökan. För om han vill veta vad kvinnohat ser ut i moderna Australien, behöver han inte en rörelse i representanthuset, han behöver en spegel. Det är vad han behöver.

Låt oss gå igenom oppositionsledarens motbjudande dubbelmoral, motbjudande dubbelmoral när det gäller kvinnohat och sexism. Vi är nu tänkta att ta på allvar att ledaren för oppositionen är kränkt av Mr Slipper’s textmeddelanden, när detta är en ledare för oppositionen som har sagt, och det var när han var minister under den förra regeringen – inte när han var en student, inte när han gick på gymnasiet – när han var minister under den förra regeringen.

Han har sagt, och jag citerar, i en diskussion om kvinnor är underrepresenterade i maktens korridorer i Australien, var intervjuaren en man vid namn Stavros. Ledaren för oppositionen säger ”Om det är sant, Stavros, att män har mer makt i allmänhet än kvinnor, är att en dålig sak?”

Och sedan följer en diskussion, och en annan person säger ”Jag vill att min dotter ska ha så mycket möjligheter som min son.” Till vilken ledaren av oppositionen säger ”Ja, jag håller helt, men tänk om män är fysiologiskt eller temperamentmässigt mer anpassade att utöva kontroll eller att utfärda kommandon? ”

Sedan följer en annan diskussion om kvinnors roll i det moderna samhället, och den andra personen som deltar i diskussionen säger ”Jag tycker det är väldigt svårt att förneka att det finns en underrepresentation av kvinnor” och ledaren av oppositionen säger: ”Men nu, det finns ett antagande att detta är en dålig sak. ”

Detta är mannen från vilken vi ska ta föreläsningar om sexism. Och då naturligtvis fortsätter det.

Jag var mycket förolämpad personligen när ledaren av oppositionen, som hälsominister, sade, och jag citerar, ”Abort är den enkla vägen ut.” Jag var mycket personligen kränkt av dessa synpunkter. Du sa det i mars 2004, föreslår jag att du kollar dokumenteringen.

Jag var också mycket förolämpad på kvinnors vägnar i Australien när under den nuvarande kolprissättningskampanjen, då oppositionsledaren sa ”Vad hemmafruar i Australien måste förstå när de stryker …” Tack för den bilden av kvinnors roller i moderna Australien.

Och så naturligtvis var jag förolämpade också av den sexism, av de kvinnohat av ledaren av oppositionen buar över detta bord till mig när jag sitter här som premiärminister ”Om statsministern vill politiskt sett göra en äkta kvinna av sig själv (ordlek av gifta/rättfärdiga sig, övers. anmärkning)… ”, något som aldrig skulle ha sagts till någon man som suttit i samma stol. Jag blev förolämpad när ledaren av oppositionen gick utanför på framsidan av parlamentet och ställde sig bredvid en skylt som sa ”Dissa häxan.”

Jag blev förolämpad när ledaren av oppositionen stod bredvid ett plakat som beskrev mig som en mans slyna. Jag blev sårad av dessa saker. Kvinnohat, sexism, varje dag från denna ledare av oppositionen. Varje dag och på alla sätt, under den tid ledaren av oppositionen har suttit i den där stolen och jag har suttit i den här stolen, är allt vi har hört från honom.

Och nu vill oppositionsledaren tas på allvar, tydligen har han vaknat upp efter denna meritlista och alla dessa uttalanden, och han vaknat och han är borta ”Åh kära, det finns denna sak kallad sexism, Åh, min herrar, det finns denna sak kallad kvinnohat. Nu, vem är en av dem? Åh, det måste talmannen vara eftersom det passar mina politiska ändamål. ”

Bryr sig inte alls om något av hans tidigare uttalanden, går inte in parlamentet och ber om ursäkt till kvinnorna i Australien. Går inte in i detta parlament och ber om ursäkt till mig för de saker som har kommit ur hans mun. Men nu försöker använda detta som en murbräcka mot någon annan.

Ja, denna typ av hyckleri får inte tolereras, varför denna rörelse från ledare av oppositionen inte bör tas på allvar.

Och för det andra, ledaren för oppositionen är alltid lika duktig på att gå in parlamentet och ger mig och andra en föreläsning om vad vi bör ta ansvar för.

Alltid lika underbart är det – allt som jag bör ta ansvar för, nu uppenbarligen också textmeddelanden till medlemmar av Fisher. Alltid angelägna om att säga hur andra ska ta ansvar, särskilt jag.

Tja, kan någon påminna mig om att ledaren av oppositionen har tagit något ansvar för beteendet av de Sydney Unga liberaler och närvarat vid deras evenemang av medlemmar av hans toppolitiker?

Har han tagit något ansvar för beteendet av medlemmar i hans parti och medlemmar av hans toppolitiker när de mest avskyvärda saker som sägs om min familj, och blev inte lyssnad till? Ingen gick ut ur rummet, ingen gick fram till Mr Jones och sa att detta inte var acceptabelt.

Istället naturligtvis, sågs det allt som roligt tills det kördes i en söndag tidning och sedan började ledaren av oppositionen och andra krypa för skydd.

Stor på föreläsningar om ansvarsområden, tar mycket lätt på att ta ansvar själv för avskyvärda beteende av medlemmar i hans parti.

För det tredje, vice talman, varför ledaren av oppositionen inte bör tas på allvar om detta förslag.

Ledaren för oppositionen och vice ledare av oppositionen har kommit till denna plats och har talat om Member of Fisher (valdistrikt i Australien, övers. anmärkning). Nåväl, låt mig påminna oppositionen och ledaren för oppositionspartiet om deras meriter och tillsammans med Member of Fisher.

Jag vill påminna dem om att National Party förvalde Member of Fisher för 1984 valet att National Party förvalde Member of Fisher för 1987 valet, att liberalerna förvalde Mr Slipper för 1993 valet, sedan 1996 valet, sedan 1998 valet och sedan för valet 2001, sen för valet 2004, sen för valet 2007 och sedan för valet 2010.

Och över dessa val, hade herr Slipper personligt stöd av ledaren av oppositionen. Jag påminner Ledaren av oppositionen som den 28 september 2010, sade efter den sista valkampanjen, när Mr Slipper valdes till vice talman, ledare för oppositionen i det detta skedet sade, och jag citerar.

Han hänvisade till Member of Maranoa (valdistrikt i Australien, övers. anmärkning), som också valdes till en position på samma gång, och sedan fortsatte enligt följande: ”Och den Member of Fisher kommer att fungera som ett bra komplement till den Member of Scullin (valdistrikt i Australien, övers. anmärkning ) i talarstolen. Jag tror att parlamentet kommer att vara väl betjänt av det team som kommer att leda från talarstolen i denna kammare. Jag gratulerar Member of Fisher, som har varit en av mina vänner under en mycket lång tid, som har tjänat parlamentet i många avseende väl. ”

Orden som Ledaren av oppositionen använde, om hans personliga vänskap med Mr Slipper och som dokumenterade hans åsikt om Mr Slipper kvaliteter och attribut som talman.

Det går inte att gå ifrån de ord som sades, de var uttalandet från ledaren av oppositionen då. Jag påminner ledaren av oppositionen, som nu kommer in här och talar om hans oförmåga att arbeta med eller prata med Mr Slipper. Jag påminner ledare av oppositionen deltog han Mr Slipper bröllop.

Gick han upp till Mr Slipper mitt i vigseln och sa att han var upprörd över att vara där? Var det den attityden han hade? Nej, han deltog på bröllopet som en vän.

Ledaren för oppositionen föreläser gärna för andra om vad de borde veta eller vet om Mr Slipper. Tja, med respekt, skulle jag säga till ledaren av oppositionen efter ett långt personligt förhållande, inklusive deltagande på Mr Slippers bröllop, skulle det vara intressant att veta om ledare av oppositionen blev överraskad av dessa textmeddelanden.

Han är verkligen i stånd att tala mer intimt om Mr Slipper än jag, och många andra människor i detta parlament, med tanke på denna långa vänskap.

Sedan kommer naturligtvis Ledaren av oppositionen till denna plats och säger, och jag citerar, ”Varje dag statsministern står i parlamentet för att försvara denna talman kommer att vara en annan dag av skam för detta parlament, en annan dag av skam för en regering som redan borde ha dött av skam. ”

Tja, jag kan meddela Ledaren av oppositionen att regeringen inte dör av skam, min far dog inte av skam, vad oppositionsledaren borde skämmas över är hans prestation i parlamentet och den sexism han för med sig.

Om beteendet av herr Slipper, och de textmeddelanden som finns i det offentliga rummet, har jag sett pressmeddelanden av dessa textmeddelanden. Jag är förolämpad av deras innehåll. Jag är förolämpad av deras innehåll eftersom jag alltid förolämpade av sexism. Jag är förolämpad av deras innehåll eftersom jag alltid är förolämpade av uttalanden som är anti-kvinnor.

Jag förolämpade av dessa saker på samma sätt som jag har kränkts av saker som ledaren av oppositionen har sagt, och utan tvivel kommer att fortsätta att säga i framtiden. För om detta idag var en visning av hans nya feminina sida, tja jag tror inte att vi har mycket att se fram emot i form av ändrat beteende.

Jag är förolämpad av dessa textmeddelanden. Men jag tror också, när det gäller detta parlament fattar ett beslut om talmanspositionen, att parlamentet bör inse att det är ett rättsfall som pågår. Att domaren har reserverat sitt beslut efter att ha väntat ett antal månader för juridiska frågor kring herr Slipper att komma till en slutsats, att parlamentet borde se denna slutsats.

Jag tror att det är rätt väg framåt, och att människor kommer då att få tillfälle att bestämma sig med största möjliga information tillgänglig för dem.

Men när människor bestämmer sig om dessa frågor, vad jag inte kommer att stå för, vad jag aldrig kommer att stå för, är att ledaren för oppositionen kommer in och har en dubbelmoral.

Jag kommer inte någonsin se Ledaren av oppositionen införa sin dubbelmoral i detta parlament. Sexism bör alltid vara oacceptabelt. Vi bör förhålla oss att det alltid skall vara oacceptabelt. Ledaren för oppositionen säger gör något, tja, han kunde göra något själv om han vill ta itu med sexism i parlamentet.

Han kunde ändra sitt beteende, han kunde be om ursäkt för alla sina tidigare uttalanden, kunde han be om ursäkt för att stå bredvid skyltar som beskriver mig som en häxa och en slyna, samma termer som nu hörs från toppolitikerbänken för oppositionen.

Han kunde ändra sin moral själv om han försökte göra det. Men vi kommer inte få se något av det från ledaren av oppositionen eftersom på dessa frågor är han oförmögen att förändras. Kapabel till dubbelmoral, men oförmögen att förändras. Hans dubbelmoral bör inte styra detta parlament.

Sunt förnuft, sunt förnuft och god process är vad som borde styra parlamentet. Det är vad jag tror är vägen framåt för parlamentet, inte den typ av dubbelmoral och politiskt spelande av ledaren av oppositionen gör då han nu tittar på sin klocka eftersom uppenbarligen har en kvinna talat för länge.

Jag har haft honom skrikandes på mig att hålla käften i det förflutna, men jag kommer att ta de återstående sekunderna av min talartid till att säga till ledaren av oppositionen att jag tror den bästa vägen för honom är att reflektera över de normer han visas i det offentliga livet, om det ansvar han ska ta för sina offentliga uttalanden, för hans nära personlig anknytning till Peter Slipper och för det hyckleri han har visat i denna kammare i dag.

Och på den grunden, på grund av oppositionsledarens motiv, bör parlamentet i dag avvisa denna rörelse och ledaren av oppositionen borde allvarligt fundera kvinnors roll i det offentliga livet och i det australiensiska samhället eftersom vi har rätt till en bättre standard än detta.

– Julia Gillard

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s