Feministiskt fredagstips – Patriarkatets skräckexempel!

Denna vecka firas Halloween i USA och stora delar av västvärlden. I dessa tider då den som skräms mest är den som har lyckats bäst vill vi på tjejjouren lyfta fram några saker som vi tycker är skrämmande. Valet av kostym till Halloweenfesten är ett sådant sak. Det faktum att oavsett vad en tjej vill klä ut sig till måste hon klä sig sexigt är tillräckligt skrämmande för att klassa in i vilken skräckfilm som helst.

Oktober månad är känd som den rosa månaden då det bedrivs flertalet upplysningskampanjer för att öka kunskapen om bröstcancer. Vi är helt för rosa bandet och dess arbete, men nu höjs röster för att en del kampanjer är kränkande och förnedrade. Inte bara mot de kvinnor som kämpat eller kämpar mot bröstcancer, utan mot alla kvinnor. ”Save 2nd Base”, ”I love boobies” och ”Showing your boobs on the web is good; showing them to your doctor is better” Är några av de olika slogan som olika hemsidorsidor, resturanger och företag har använt sig av. USA Today har med anledning av detta skrivit en artikel som tar upp det här skräckexemplet på hur kvinnor kroppar sexualiseras och objektifieras i kampanjerna.  Lani Horn från Nashville säger i artikeln. ”Save the tatas? No, save the women. A lot of us had to give up our tatas to live.”  Artikeln går att finna här

En annan  skrämmande trend som finns är hur män och kvinnor porträtteras olika i media och reklam. Genusfotografen har på sin blogg skrivit det fantastiska inlägget Glada kroppar hjälper mot nakenchocker där han jämför vad som anses acceptabelt att tjejer respektive killar lägger upp på Facebook samt synen på att visa mäns och kvinnors kroppar i media och reklam. Hans inlägg går att finna här.

Något som är riktigt skrämmande är hur sexism blir allt mer kommersiellt. Fujitsu lanserar nu datorer som ska vara ”anpassade” för kvinnor. Med ”kvinnlig” design, tillbehör och program ska kvinnor äntligen få sina behov av en bra dator uppfyllda. Även pennföretaget Bic ser kvinnor unika behov och lanserar där pennor för henne. Detta har Ellen DeGeneres något att säga om:

Ha en trevlig alla helgons dag och bidra gärna med era skräckexempel på ojämställdhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s