Feministiskt fredagstips – Varför är vi så rädda för rosa?

I samband med ett projekt för att öka säkerheten för kvinnor i Zürich reserverades parkeringsplatser närmast övervakningskameror för kvinnor i syfte att minska risken för överfall och våldtäkter. Trotts det fortsatte en del män att parkera på de markerade parkeringsplatserna. För att råda bot på detta målades parkeringsplatserna rosa, vilket genast ledde till att män slutade att parkera där. Detta är bara ett av många exempel som visar på hur laddad färgen rosa är!

Varför är vi så rädda för rosa?

I boken Rosa – Den farliga färgen undersöker Fanny Ambjörnsson hur olika människor förhåller sig till den rosa färgen och vilka egenskaper som färgen gestaltar. Hon diskuterar även hur det kommer sig att en färg som för mindre än hundra år sedan förknippades med manlighet och styrka, idag är en tydligt feminint kodad färg, som ”medvetna” småbarns föräldrar skyr.

Två övergripande, men också motstående aspekter går igen i alla kapitel. Den första är hur rosa används för att skilja kroppar från varandra, dels när det gäller kön men också då det gäller sexualitet och klass. Rosa förknippas ständigt med svaghet och det normavvikande. I motsats till detta resonemang diskuteras den rosa färgens roll som ett medel för förändring och motstånd, när färgen kombineras med attribut som den normalt inte förknippas med, så som makt och självständighet får den en helt annan innebörd.

Boken berör många olika ämnen och rör sig i cirklar snarare än linjärt. Argumenten är spretiga och motsägelsefulla och den som väntar sig tydliga svar kommer bli besviken. Dock uppmuntrar läsningen till reflektion över hur strukturer som idag anses vara så naturliga i själva verket är föränderliga. Läsaren drivs till att fundera kring den extrema könsfixeringen, behovet att identifiera och separera kön, som tyckas vara en av grundstenarna i det samhälle vi lever idag. Fanny Ambjörnsson drar en högst rimlig slutsats, det är varken relevant eller givande att uppvärdera rosa till att stå för makt och framgång. Istället bör vi sluta klassificera de traditionellt feminina attributen som svaga och mindre värda och inse att omtänksamhet och givmildhet är nödvändiga egenskaper för ett jämställt och solidariskt samhälle.

 

Annonser

2 tankar om “Feministiskt fredagstips – Varför är vi så rädda för rosa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s